15 вересня — святого Мамонтія. Що потрібно зробити в цей день усім господарям

Вшанувати пам’ять мучеників Маманта, Руфіни та Феодота, страстотерпців Кесарійських, потрібно 15 вересня. Парафіяни віддали своє життя за християнську віру. Їх вбили язичники. Після їхньої смерті, Господь нагородив їхні священні останки даром зцілення від хвороб та від скорботи.

Люди називають цей день Вівчарником або Мамонтієм. Один зі святих був захисником кіз та овець.

Народився Мамонтій у вірян – Федота та Руфіни. За їхні проповіді, їх заарештували та відправили у каппадокійську Євсевію (Кесарію). Батько був старим й розумів, що знущання він не витримає. Тому він просив Всевишнього найшвидше звільнити його від страждань. Господь виконав його прохання, й святий помер у тюрмі. Після померла його дружина. Вона відчувала наближення смерті, тому у молитвах просила Всевишнього, щоб той подбав про її сина.

Господь виконав прохання матері й послав Мамонтію гарну супутницю. Вона була вдовою та мала багато грошей. Бувши юнаком, він гарно навчався, був розумним та зрілим хлопцем.

Мамонтій часто проповідував християнську віру, тому ним швидко зацікавилися язичники. Про його діяння дізнався правитель Демокріт. Городоначальник не наказав його, бо поважав його родину. Імператор Авреліан дуже сильно вмовляв хлопця зрадити Всевишнього. Але Мамонтій був непохитним у своєму рішенні. Після відмови юнака, його почали катувати. На поміч хлопцю прийшов янгол, який забрав його до пустелі. Там він побудував церкву, молився та дотримувався посту. Після він навчився приручити тварин, які після навідувалися до нього на читання. У нього часто мешкали кози та вівці. Вони давали молоко, а старець робив з них сир для нужденних. Про його доброту дізнались всі й навіть правитель. До нього згодом прийшли воїни, але вони не впізнали його, прийняли за пастуха.



Але святий покликав воїнів за стіл та пригостив їх сиром. Під час розмови вони дізналися, хто перед ними. Воїни забрали його на суд. Там його травмували, але він втік до печери, де помер від ран.

За традицією перед цим днем, у дворах люди наводили порядки. Прибирання відбувалося у хліві, коморах та інших спорудах. Після люди обкурювали приміщення вересовим димом. Так люди захищали споруди від злого духу.

Ввечері всі сідали за стіл та пригощалися сиром та іншими стравами з молока.  Іноді приходили сусіди на вечерю. У цей день потрібно співати пісні та влаштовувати посиденьки.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!