5 лютого — святої Агафії. Що потрібно зробити в цей день, щоб вберегти оселю від усього злого

У християн заведено шанувати святу мyчeницю Агафію 5 лютого. Агафія проповідувала християнство, тому вона і постраждала в ті часи, бо їй нав’язували язичницьку віру.

Через це, вона пережила багато знущань, але після цього, до неї з’явився апостол Петро і зцілив Агафію. Коли її знов вирішили катувати, милосердний накликав землетрус. Люди дуже злякалися й пішли просити каторжника припинити наругу над мученицею. Деспот зглянувся над нею, але запроторив у тюрму, після чого вона загинула. Агафію вважали покровителькою худоби. Молилися Агафії, щоб тварини не хворіли, берегли від пристріту.

Люди вірували, що цього дня блукає нечистий дух – смерть коров’яча. Господині поночі з сохою ходили по селу, на перехрестях малювали хрести. Таким чином захищали себе від нечистої. Бувало таке, що по дорозі зустрічалися звірі, їх треба було вбивати, бо вірили, що в них сидить злий дух.

Цього дня необхідно піти до церкви та прочитати молитву за упокоєння їхніх душ. Для людей цей час був сутужний, бо запаси скінчилися, а щоб їх поновити треба було платити велику ціну.

Вночі 5 лютого люди не спали, бо вірували, що злі духи потраплять до хати. Всі щілі та димарі затуляли чортополохом, щоб уберегтись від нечистої.

Прикмети:

  • Зима закінчується, якщо цього дня тепло.
  • Весна буде рання та тепла, а літом мало дощу, якщо цього дня морозно.
  • Сухе літо, якщо снігу нема на Агафію, а якщо мороз — то літом буде спека.
Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!