11 січня – Феодосія Великого: головні традиції та заборони, яких слід дотримуватися в цей день

11 січня заведено вшановувати пам’ять святого Феодосія Великого. Цього дня вшановують двох святих, які народилися в Антохії та Каппадокії. Один з Феодосіїв був засновником кенобітського чернецтва. Інший народився у християнській родині, вмів гарно співати. Він відвідав багато святих земельна зустрів святого Симеона Стіліта. Він разом з ченцем усамітнитися у пустелі, у Палестині. Святі провели у печері понад тридцять років, постійно читаючи молитви. До них приходило багато людей, побратимів — ченців. Людей постійно ставало багато й Феодосій заснував перший кенобітсткий монастир. Там могло жити та молитися сімсот ченців. Разом з ними жили бідні мандрівники. Коли на Палестинці прийшов голод, Феодосій дозволив бути у храмі всім нужденним. Іншим ченцям це не подобалося, але святий завдяки молитвам наповнював храм всім необхідним. Феодосій зробив багато добрих справ та вмів передбачати майбутнє.

Феодосій з Антохії народився у статній родині, але вирішив вести аскетичний спосіб життя. Він одягнув кайдани та відпустив волосся. Воно виросло дуже довгим. Завдяки своїм молитвам, він долав всі плотські та духовні пристрасті. Вільний час приділяв роботі, плів канати та обробляв свій сад. Він заснував монастир — Скупіла. Святий турботливо ставився до незнайомців, а ченців привчав до фізичної праці та духовному життю. Про Феодосія знали всі, моряки, язичники та християни. Моряки завжди кликали його на допомогу. Така слава не подобалася святому й він вирішив заснувати монастир у Маратонії, де згодом віддав душу Господу.

Через те, що люди у цей період часто хворіли, потрібно було окупити свій дим спеціальними травами. Хворих та малечу закатували у шубу та шкури, щоб зміцнити їх здоров’я. Також, щоб бути здоровим, потрібно було відвідати лазню цього дня.

Прикмети 11 січня:

  • Якщо на даху побачите бурульки, наступний місяць буде теплим.
  • Чекайте сильну заметіль, якщо корова сильно пручається виходити з хліву.
  • Не беріть у борг та не стрижіть волосся, щоб вдома не запанувало нещастя.
  • Хтось захворіє, якщо собака почала вити.
  • Чекайте морозів ввечері, якщо зранку пішов сніг.
  • Весна прийде рано та з дощем, якщо на Феодосія тепло.
  • Чекайте сильних вітрів та морозів, якщо тварини поводять себе агресивно.
Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!