4 лютого — святого Тимофія. Що потрібно зробити усім господарям в це свято

За християнськими звичаями, 4 лютого заведено вшановувати єпископа Тимофія.

Люди називають цей день – Тимофій – напівзимник. Люди з нетерпінням починали чекати масляну, посівну та настання весни.

Тимофій був одним із учнів апостола Павла. Народився у родині, яка підтримувала язичників, бо про християнську віру мало хто чув. Після того, як розп’яли Ісуса, звістка про його воскресіння почала ширитись світом. Апостол Павло та Варнава йшли через місто Лістру, де жив Тимофій. Там апостоли лікували людей та мирили їх. Більшість язичників після цього стали вірити у Всевишнього. Почала вірити у Господа мати Тимофія, вона запросила їх пожити у неї вдома. Там вони зустріли Тимофія та розгледіли у ньому світлу дитину. Навчили його Святому Письму. Після апостола Павла побили камінням й він вирішив покинути це місто, а повернувся лише через кілька років. Він знову зустрів Тимофія й вони продовжили шлях разом. Згодом Павло призначив Тимофія єпископом церкви в місті Ефесі.

Під час язичницьких свят, Тимофій намагався привити до людей слово Боже. Язичникам це не сподобалось й вони жорстоко побили його. Помер Тимофій у церкві в місті Ефес. А згодом, коли до влади прийшов імператор Констанція, мощі святого перенесли у храм в місті Константинополь.

До дня Тимофія проходить половина зимового періоду, тому називають цей день Тимофій – напівзимник. У цей день на вулиці дуже морозно, а вже потім морози починали відступати. Люди перевіряли у сараях запаси, готувались до посівної та думали, чи вистачить корму, щоб прогодувати худобу. Ті, хто мав пасіку ходили та слухали поведінку бджіл. Якщо бджоли тихо дзижчали, значить все добре, якщо вони шумлять, з урожаєм меду все буде погано.



Жінки катались на прядках з гірок. Хто далі проїжджав – отримував більше льону. До цілителів йшли ті, у кого вилазила грижа.

Прикмети на Тимофія:

  • Якщо вікна вдома запітніли, чекайте тепла.
  • Якщо на вікнах вертикальні візерунки, чекайте морозів.
  • Якщо на вікнах діагональні візерунки, чекайте теплої погоди.
  • Чекайте врожай хліба, якщо надворі багато снігу.

У цей день сняться віщі сни.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!